Kaži pederu da nema prava

I kaži mu to u facu. U ime obitelji. Kaži mu da ni po Bogu, ni po Darwinu, ne smije sreću, suze, niti brige podijeliti u istospolnoj vezi. Zanima me vidjeti tvoj izraz lica kada se nađeš osobno oči u oči s lezbačom i kada ljudskom biću kažeš da nema ljudska prava.

Licem k licu – to je jedna od ljepota naučavanja etike da trebaš drugome dopustiti iskazati sebe. Prisiljavajući ga da se pokorava tvojim uzvišenim načelima, činiš nepravdu. Ljudi vjeruju u tisuće navodnih univerzalnih zakona. Zato meni izgleda logično da etika počinje kada se susretneš licem k licu s drugim bićem. Tu ili stojiš ili padaš. Usrećuješ ili ubijaš. Voliš ili siluješ.

Vjerovali su da žene ne trebaju pohađati školu ni baviti se sportom i da crnci nemaju dušu. Nisu im priznavali temeljna ljudska prava kakva su imali privilegirani bijeli muškarci. Tako je rekao Bog i tako su rekli neki znanstvenici. Pisali su o ženama kao glupačama za razmnožavanje, dok su neki protestantski pastori čak i oružjem istjerivali crnčuge iz crkve. Bilo je to u ime obitelji, uzvišenog načela pod kojim su nedužni bili nesretni.

Misliš li danas o ženskoj bezvrijednosti kada ugađaš svojoj emancipiranoj supruzi? A kada znaš da imaš brata crnca, sretna što pripadate istome stadu jednoga Pastira, kako se osjećaš budući je to nekada bilo bogohulno?

Ne daj se zbuniti, samo ti idi i kaži pederu da nema prava, ne očekujem od tebe toliku količinu pameti ni
etike, jer uvijek iznova ponavljamo povijest i njezine užase. Milijuni su crnaca živjeli kao psi kako bi jedan od njih danas bio predsjednik supersile. Nebrojene su žene trunule nesretne da bi ti danas njihala dupetom od dućana do dućana s muževom kreditnom karticom ili magistrirala na fakultetu. Sada su na redu pederčine i lezbače, naši homoseksualno skloni prijatelji i članovi obitelji, da ih linčujemo. 21. stoljeće? Tko normalan još broji stoljeća? Zašto ne brojimo koliko smo puta slijepo obišli krug, ganjali vlastiti rep i pojeli vlastita govna?

Reci mi, jesam li u ime obitelji trebao pljunuti časnu sestru kada sam prolazio pokraj štanda za sakupljanje potpisa? Celibat milijuna redovnika i redovnica strahovito truje obitelj licemjerjem, jer poručuje da je Bogu ugodniji onaj tko je prezreo toplinu doma i dobrih odnosa. Nisam obrazovan u etici, ali toliko znam da kad sam joj bio sasvim blizu, licem k licu, nasmiješio sam se žalosno. Nisam htio na kršćanski bogohulni linč odgovoriti pljuvanjem. Pa, ni njen Isus nije prezreo nikoga. Vikao je samo na pokvarene trgovce religijom. Za izgubljenima je plakao, ali kažu da je inače oko sebe okupljao prostodušne i šljam. Nije se borio referendumom, bio je s ljudima licem k licu.

Kad odeš reći lezbači da nema ljudska prava volio bih promatrati tvoju etiku, odnos s drugim bićem. Javi mi da uživo gledam taj antropološki fenomen, ali ne kod štanda za sakupljanje potpisa za povratak u Srednji vijek. Preko glave mi je glume i povijesnih filmova. Onih s crnčugama kao psima koji ne smiju ući u javne zgrade i onih o ponižavanju žena. Sada želim reality show. Zanima me kako bi Big Brother prikazao tvoj nemilosrdni pogled milosrdnog licemjera koji drugo ljudsko biće gleda u oči i nanosi mu bol nepodnošljivu do samoubojstva, i još pikantnije – kako bi to izgledalo da ti je homoseksualna osoba prijatelj ili član obitelji. Kako bi tvoj životinjski nagon reprodukcije posegnuo za božanskim opravdanjem da si prijatelj, roditelj, bolja od homoseksualno sklonih velikana koji su doprinijeli čovječanstvu? Koji psihopat u tebi misli da bi bio bolji glazbenik nego Joan Baez ili Elton John, bolji pjesnik nego Lord Byron, veći genij od Leonarda da Vincia, bolja sportašica od Martine Navratilove, bolji plesač od Rudolfa Nurejeva, domišljatiji stilist od Christiana Diora ili popularniji od Marlene Dietrich i Laurencea Oliviera, te tisuća drugih koje bi nemilosrdno lišila ljudskih prava?

Nemoguća misija je budali veselje – kaži pederu da nema prava. I kaži mu to u lice. U ime obitelji koje si zastrašila jalovom homofobijom da će pederi okolo ganjati svako muško dupe koje vide, lezbe plaziti po našim ženama, djeca ostati upropaštena i poslije će svi oni tražiti vjenčanje sa životinjama – svime što se može okriviti za naše obitelji u kojima mi, možda, ne sudjelujemo dovoljno? Tako se huška neobrazovana rulja za spaljivanje vještica. Idi samo, kaži lezbači da po Darwinovom Bogu ne smije sreću, suze, niti brige podijeliti u istospolnoj vezi. Ali pokušaj učiniti to etički kako bi postupio tvoj Isus. Ne referendumom, nego licem k licu. Možeš li to bolje i od legendarnog krotkog Nazarećanina? Nemoguća misija ili ti je veselje?

Povezani članci

One thought on “Kaži pederu da nema prava

  1. Uvijek kad pročitam ovako lijepi tekst, želio bi samo dodati onu Isusovu izreku: „ Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje!“ Pa eto, tko je za još malo ogovaranja i osuđivanja drugačijih? 🙂

Ostavite komentar