Stvari koje ne dugujem nikome

Dosta mi je beskorisne znatiželje. Svatko misli da me može pitati što ga zasvrbi i da je svako pitanje dobro. E, pa nije tako. Samo sebi sam potpuno dužan sebe.

To kako izgledam, što kažem i kako radim, naguzili su svakakvim pitanjima i komentarima. Kao da baš svatko ima nekakvo ispravno mišljenje o mom životu, samo ja nemam. Idu tako daleko da traže i objašnjenje za moj izbor. Ponekad se osjetim pozvanim odgovoriti, ali neke se stvari zbilja ne tiču nikog, i tada nikome ne dugujem objašnjenje. Na primjer…

Ne ispričavam ti se ako mi nije žao, ako mislim da si u krivu ili ne marim da mi oprostiš. Prebrzo sam se ispričavao za nekakve rane koje to i nisu, pa sam samo pogoršao. Ako ne želiš čuti moju priču i moje mišljenje, *ebe mi se za tvoje opraštanje.

Za svoju životnu situaciju. S kime živim, zašto, kako. Jel’ ti čuješ sebe? Ako sam ja svjestan svoje situacije, to znači i da imam vlastite razloge koji se ne tiču nikog beskorisno znatiželjnog.

– Ne dugujem nikome objašnjenje za svoje životne prioritete. Jedinstven sam, različitih vrijednosti, snova i težnji, moji temeljni prioriteti su drugačiji od tvojih.

– Šta te briga kad želim malo biti sam? Da bih udahnuo malo svog mira naravno da ću otkazati naš dogovor. Probaj i ti uzeti malo vremena za sebe da vidiš kako to izgleda, i ne zabadaj nos drugima.

Ne moram se slagati s tvojim osobnim uvjerenjima. To što se bečiš ne znači da moram klimati glavom na sve što kažeš. Nije ni prema meni ni prema drugima pošteno da potiskujem svoja uvjerenja i osjećaje kako bih se pretvarao pred tobom. Bolje da se prijateljski ne slažemo nego da njegujem frustracije.

– Samo sebi sam odgovoran kako izgledam. Moj izgled nije mjerilo moje vrijednosti.

– Prijateljski mi preporuči nešto. Ali nemoj mi kritizirati zašto nešto hoću kad se tako osjećam dobro.

Spolnost? Opredjeljenje? S kime? Izvan veze ili u vezi? Ma, koji k***c me to pitaš?! Jesi li odrasla osoba koja hoće seks sa mnom? Dogovorit ćemo se. Ali ako mi nedopustivo zavlačiš ruku u gaće onda mi ih i skini i odnesi oprati, pa mi ih vrati. Imam izbor biti u kakvoj god vezi ili ostati sam. Ja sam čovjek koji je više od svog statusa, i više od bilo koje druge etikete.

– Ponekad me okolnosti prisiljavaju birati između posla i zabave. Odluka nije uvijek laka. Zato svakako ne dugujem nikome objašnjenje za korištenje svog vremena sve dok sam siguran zašto to radim.

– Nikako ne dugujem ni objašnjenje za svoj svjetonazor, vjerske ili političke stavove. Ako me ne možeš prihvatiti takvog kakav jesam, problem je tvoja osobna dogma, a ne moja. Čuj što govoriš.

– Isto tako, možeš izgledati privlačno, zvučati pametno, ali ne moram objašnjavati zašto ne želim izaći s tobom kad to želiš i gdje, samo zato što me pitaš, jednostavno se tako osjećam. Isprobaj na sebi što znači imati svoj suvereni prostor, onda vidi hoćeš li dirati u moj.

Da ne nabrajam dalje hrpu toga osobnog, te ako treba pogriješit ću svojim izborom. Ali sam to ja pogriješio, najprije sebi, pa ću ja i ispraviti, i naučiti. Dobro sam, ne brini. Samo me ne pitaj svašta. Bolje počuj sebe što govoriš. Jesam, dužan sam ti ja i dio sebe, ali tek kad se sebi odužim. A tebi će biti dobro kad je to tako, a ne kako ti misliš o meni.

Povezani članci

Ostavite komentar